Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody. Do osobnego garnka wlewamy słodką śmietankę. Dodajemy 80 g cukru i delikatnie podgrzewamy. Dorzucamy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Namoczoną żelatynę odsączamy z nadmiaru wody i wrzucamy do garnka ze śmietanką. Następnie doprowadzamy prawie do zagotowania, tzn. odstawiamy z ognia w momencie, gdy przy brzegach garnka zacznie się gotować. Mieszankę wlewamy do filiżanek. Odstawiamy do wystudzenia.
Po ostudzeniu filiżanki przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do lodówki do stężenia na około 4 – 5 godzin, lub najlepiej na całą noc. Truskawki blendujemy, gotujemy 1 szklankę wody i dodajemy dwie galaretki. Wrzucamy zblendowane truskawki i resztę cukru. Wszystko razem gotujemy, lekko studzimy i wylewamy dopełniając szklaneczki z wcześniej ściągniętą pana cottą.
Podajemy z bitą śmietana i dekoracją z owoców sezonowych.
Smacznego!
- 300 ml słodkiej śmietanki 36%
- 150 g mleka
- 100 g cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 150 g truskawek
- Listek mięty do dekoracji
- Bita śmietana
KAROL POLECA:

Galaretka z truskawką
Galaretka z truskawką <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EA2839; margin-left: 0.4em;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star...
Tagliatelle z truskawkami
Tagliatelle z truskawkami <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EABA18; margin-left: 0.4em;"><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i...