Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i przesmażamy razem z czosnkiem. Kiedy cebulka się zezłoci, wrzucamy brokuł i nadal smażymy do miękkości. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy na wolnym ogniu.
Całość blendujemy na gładką masę wlewając jednocześnie słodką śmietankę. Rozkruszamy ser pleśniowy 80 g, wkładamy do zupy i jeszcze raz blendujemy. Resztę sera ścieramy na tace jarzynowej i dekorujemy zupę.
Pestki z dyni prażymy na suchej patelni na złoty kolor i posypujemy zupę.
Smacznego!
- 1 kg brokułów
- 2 świeże, białe cebule
- 2 łyżki oleju
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- Sól
- Pieprz
- Ząbek czosnku
- 120 g sera pleśniowego blue
- 80 g pestek z dyni
KAROL POLECA:

Brokuły panierowane w cieście naleśnikowym
Brokuły panierowane w cieście naleśnikowym <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EA2839; margin-left: 0.4em;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i...
Nowo i Odlotowo
Kalafior w cieście smażony i podany z dipami
Kalafior w cieście smażony i podany z dipami <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EABA18; margin-left: 0.4em;"><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star...