Na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, kakao i podlewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu studzimy do temperatury pokojowej. Wbijamy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
W tym czasie do drugiego naczynia wkładamy wiśnie, wsypujemy 6 łyżek cukru i smażymy aż wygotujemy wodę. Wsypujemy jedno opakowanie wiórek kokosowych i cukier waniliowy. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ubijamy pianę z jajek i kiedy jest już sztywna ręcznie mieszamy z masą czekoladową i mąką, a następnie wylewamy na przygotowaną blaszkę.
Ugotowane i wystudzone wiśnie kładziemy delikatnie na cisto w nieregularny sposób. Całość wkładamy do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika na około 1 godzinę.
Po wyjęciu posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 250 g masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- 100 g wiórek kokosowych
- 700 g mrożonej wiśni
- cukier puder
KAROL POLECA:

Kotlety kalafiorowe
Kotlety kalafiorowe <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EA2839; margin-left: 0.4em;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star...
Kotlety kalafiorowe
Kotlety kalafiorowe <strong>Trudność: </strong><span style="color: #EA2839; margin-left: 0.4em;"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><i class="fas fa-star fa-lg"></i><i class="fas fa-star...